In de winter ligt de natuur grotendeels stil te wachten op de lente. De energie is naar beneden gericht en het is koud. Dit is het moment om met verwarmende kruiden er voor te zorgen dat we warm blijven en goed bestand zijn tegen ziekten. Stoven zorgt er voor de ingrediënten een geheel vormen en makkelijk verteerbaard worden. Dit maakt het tot goede voeding die het lichaam sterk maakt om zo door de winter te komen. Voor het komende gerecht gaan we een aantal klassieke specerijen gebruiken die in veel Europese winterse gerechten worden gebruikt.
Ingrediënten:
1 pak Zuurkool
300 gram Hamlappen
1 Paprika
300 gram Vast kokende Aardappelen
1 Ui
3 eetlepels Mierikswortelpuree
4 Kruidnagels
3 Laurierbladen
Jeneverbessen
1 Rode peper / mogelijk te vervangen met tabasco
1 bakje zure room
1 bakje champignons
Snijd als eerste de hamlappen in stukken en smeer deze in met 2 eetlepels mierikswortelpuree. Schil de aardappelen en kook ze voor 10 minuten tot ze nog niet helemaal gaar zijn. Aardappelen garen moeizaam als ze samen met zuurkool worden gekookt dit komt door het zuur. Ontdoe de uien van de schil en snijd ze in grove stukken. Haal de zaadlijsten uit de paprika en snijd hem in grove stukken. Ontpit de rode peper en snijd hem alleen in dunne reepjes. Maak partjes van de champignons. Om niet tijdens het eten constant te moeten letten op specerijen is het handig om de jeneverbes, kruidnagel en laurier in een zelf vulbaar theezakje te doen. Zo kunnen ze allemaal tegelijkertijd verwijderd worden. Laat een pan op het vuur heet worden en gebruik bij voorkeur roomboter om te bakken. Als de boter mooi gekleurd is voeg het vlees toe en laat dit dicht schroeien voordat de ui wordt toe gevoegd. Laat ze 2 minuten meebakken met het vlees voor dat de zuurkool met vocht, champignons, kruidenzakje, rode peper, peper, zout en een flinke lepel mierikswortel puree er bij worden gevoegd. Zet het vuur laag en laat alles stoven. Doe de aardappelen als ze bijna gaar zijn samen met de paprika bij de rest van het gerecht. Breng het verder op smaak met peper en zout en dien het op met een klodder zure room er boven op.
No Comments - be the first.