Gevulde groene koolbladeren met gekarameliseerde appel
In de herfst wordt het kouder maar is er gelukkig ook een overvloed aan lekkere producten die van het land komen. Kool is hiervan een goed voorbeeld, gezond en uitstekend geschikt voor herfst en winter gerechten. In dit gerecht maken we daar dankbaar gebruik van met groene kool en zuurkool.
Voor de herfst is het belangrijk licht verwarmende en voedzame maaltijden te maken. Het verwarmende is nodig om voor de dalende temperatuur te compenseren. De herfst is de aanloop naar de winter waarin goede basis voor de lente moet worden gelegd. Voor deze basis is het belangrijk dat de maaltijden voedzaam zijn.
Dit gaan we doen door een ovenschotel te maken die niet alleen dit alles in zich heeft maar ook een veelvoud van smaken heeft. Hierdoor kan het prima als maaltijd op zichzelf staan.
Ingrediënten voor drie personen:
1 groene kool
500 gr zuurkool
150 gr gehakt
1 grote ui
2 teentjes knoflook
250 ml gezeefde tomaten
1 handje Venkelzaad (mogelijk te vervangen door kumel of komijn)
150 gr rijst
1 flinke scheut rode wijn
2 laurierbladen
Oude kaas
3 appels
1 grote thee lepel honing
1 flinke scheut amaretto (wanneer gewenst)
De benodigde tijd om dit gerecht te maken valt mee als je de volgorde goed aanhoudt. Lees daarvoor eerst het hele recept door voor te starten.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet de rijst op, voeg het venkelzaad toe en laat het gaar koken. Giet het overtollige water af en laat de rijst afkoelen tot het met de hand te bewerken is. Breng onder hand water aan de kook voor het blancheren van de koolbladeren. Snijd de kool bladeren los van de kool en was ze zodat er geen zand meer op zit. Blancheer de bladeren tot dat ze zacht genoeg zijn om op te rollen, +/- 5 minuten.
Snijd de ui en knoflook grof en fruit deze. Rul de gehakt in een aparte pan en haal het daarna van het vuur. Wanneer de ui en knoflook glazig zijn kan de gezeefde tomaat samen met de rode wijn en laurier er aan toe gevoegd worden. Breng het op smaak met peper en zout en laat 5 minuten door pruttelen. Haal het daarna van het vuur.
Snijd de zuurkool klein en meng het met de afgekoelde rijst en gehakt. Neem een hand vol van het mengsel en rol het in een koolblad. Plaats het in een ovenschaal en herhaal dit tot de bladeren of het mengsel op is. Giet de tomaten saus over de rollen en maakt dit af door over het geheel kaas te raspen. Bedek de schaal met aluminium folie en zet het in de oven voor +/- 20 minuten. Dit kan ook korter als de rijst en gehakt nog warm waren.
Schil nu de appels, laat de honing smelten in een pan en voeg de plakjes appel toe. Voor een andere smaak is het mogelijk om een likeur toe te voegen bv amaretto of liquor 43. Laat dit tot 5 minuten garen.
No Comments - be the first.