06 - 50 50 39 47

FAQ

Afspraken maken kan zowel via de e-mail als telefonisch. Meestal kan binnen een week een afspraak gemaakt worden. Maak een afspraak

Belangrijk is dat een acupuncturist aangesloten is bij een beroepsvereniging die kwaliteitseisen stelt aan zijn leden. De Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA) is zo’n beroepsvereniging.

Informatie voor schoolopdrachten of werkstukken kun je het beste opvragen bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur, of bel voor 12 uur naar 033-461 61 41. Zij kunnen je een informatiepakket toesturen. Er staan ook veel werkstukken over acupunctuur online. Verder kan je erg veel links vinden op Acupunctuur.startpagina.nl. Veel succes.

Nee, dat is niet nodig. Je kunt gewoon bellen of e-mailen voor een afspraak.

Zorg ervoor dat u in ieder geval gegeten heeft. Acupunctuur op een compleet lege maag is niet aan te raden. Ga op tijd van huis en kom ontspannen aan. Kom s.v.p. ook niet veel te vroeg. Er is binnen wel een zitmogelijkheid maar die is in een openbare ruimte. Binnen de praktijkruimte is geen wachtkamer. Probeer verder in ieder geval een ruim zittende broek/pantalon te dragen of een rok. Het shirt of een (over)hemd moet meestal uit, zeker bij het behandelen van punten op de rug.

Hieronder zie je een overzicht van links van andere acupunctuurpraktijken. Amsterdam/Hengelo: acupunctuurbalans Amsterdam/Zoetemeer: jiyuantang Amersfoort:tianxia Amersfoort: acupunctuurpraktijk

We maken gebruik van nieuwe steriele (wegwerp-) naalden. Deze worden dus naderhand weggegooid en niet opnieuw gebruikt.

Waar acupunctuur veelal wordt ingezet bij klachten van het bewegingsapparaat worden de Chinese kruiden met name gebruikt voor interne klachten. Dit beslaat eigenlijk het gebied dat met acupunctuur niet behandeld kan worden.

Dit is erg afhankelijk van welke behandelmethode er gebruikt wordt. Indien er alleen kruiden worden voorgeschreven kan de behandeling na 20 minuten klaar zijn. Echter wordt er voor een combinatie van acupunctuur en Tui Na gekozen dan zal de behandeling snel een uur in beslag nemen. Voor het eerste consult is standaard een half uur extra nodig.

Deze vraag is helaas moeilijk te beantwoorden. Wat ik altijd aangeef is dat na 5 à 6 behandelingen verbetering te zien moet zijn in het klachtenpatroon. Dan hoeft het nog niet perfect te zijn maar er moet over het geheel wel een stijgende lijn te zien zijn. Indien dit er niet is zal de behandeling moeten worden bijgesteld.

Nee! Primair kunt alleen u beslissen over welke medicijnen u wenst te slikken of welke behandeling u wilt ondergaan. Niemand anders dan uw reguliere specialist mag u vertellen dat u kunt stoppen met de medicijnen of dat de dosis veranderd kan worden. Uiteraard zal altijd het doel zijn uw conditie door middel van Chinese geneeswijze zodanig te verbeteren dat u minder of geen medicijnen meer nodig hebt. Maar de beslissingsbevoegdheid daarover ligt niet bij de therapeut.

Nee, de Chinese Geneeskunde berust niet op een placebo effect. De wortels van deze geneeswijzen gaan terug tot voor onze jaartelling en ontelbare mensen hebben baat gehad bij de behandeling. Volgens schattingen maakt een derde van de wereldbevolking gebruik van Chinese Geneeskunde. Dit bewijst dat het niet gebaseerd kan zijn op het placebo effect. Wat wel, ongeacht of het nu Westerse of Chinese Geneeswijze betreft, bijdraagt aan herstel is een positieve houding ten aanzien van het eigen helingsproces.

Chinese geneeswijzen kunnen werken wanneer traditionele Westerse methoden geen soelaas meer bieden. Maar Chinese geneeswijzen kunnen er voor zorgen dat de patiënt met een kleinere hoeveelheid pijnstillers en andere medicamenten toe kan. Vermindering van medicijnen dient overigens altijd onder medisch toezicht plaats te vinden. Chinese geneeswijzen kunnen daarnaast vrijwel altijd aan andere (Westerse) behandelingen worden toegevoegd ter bevordering.

Acupunctuur is in het Westen vooral bekend geraakt door de werking op: (chronische) pijnklachten grote spanning in de spieren (hypertonie) het verbeteren van de bloeddoorstroming het verbeteren van het functioneren van het vegetatief zenuwstelsel Dit zenuwstelsel zorgt er bijvoorbeeld voor dat je gaat transpireren of plassen wanneer je bang bent. Als u wilt weten of er ook wat met uw klacht gedaan kan worden kunt u kijken in de lijst van de WHO of contact opnemen voor verdere informatie.

De Chinezen beschrijven acupunctuur als een Bu Tong behandelmethode. Dit zegt zoveel als een behandelmethode die geen pijn doet. De naalden zijn namelijk een stuk dunner dan bijvoorbeeld injectienaalden. Wel kan het zijn dat wanneer de naald goed zit er een stroompje of een drukkend gevoel wordt waargenomen. Dit is echter niet te vergelijken met het gevoel van een injectienaald.

Acupunctuur heelt niet wat kapot is. Bijvoorbeeld: het zal nooit kapotte hersencellen repareren. Het lost geen defecten als gevolg van reuma op, het kan hooguit de bijkomende pijn verlichten. Acupunctuur helpt bij het bestrijden van pijn en bij het beter laten functioneren van op zich gezonde organen. Contra-indicaties Acupunctuur Acupunctuur kent weinig contra-indicaties. Indien u zwanger bent is het belangrijk dat u dit aangeeft. Er zijn namelijk een aantal acupunctuurpunten die gecontraïndiceerd zijn tijdens de zwangerschap. Welke punten dit zijn is gedeeltelijk afhankelijk van het stadium van de zwangerschap. Voorzichtigheid is ook geboden bij de behandeling van suikerziekte, aangezien er een snelle daling van de bloedsuikerspiegel kan optreden tijdens of na de behandeling. Bij de sudeckse dystrofie is prikken in de aangedane delen afgeraden.

Acupunctuur zet het lichaam aan om zichzelf op natuurlijke wijze te genezen en verbetert het functioneren van het lichaam, met name de “samenwerking” tussen verschillende organen. De therapie bestaat uit het prikken van acupunctuurnaalden in “acupunctuurpunten” die verspreid liggen over het hele lichaam. Doordat acupunctuur een holistische geneeswijze is, helpt het niet slechts voor één klacht, maar heeft het effect op de gehele persoon.

Het woord klinisch is afgeleid van het griekse ‘kline’ dat bed betekent. Klinisch wil zeggen in de kliniek. Kliniek is dus een instelling waar zieken bedlegerig zijn en gespecialiseerde zorg krijgen. In China wordt acupunctuur ook in klinieken toegepast. De term “klinische acupunctuur” wordt in China niet gebruikt. Klinische acupunctuur is geen nieuwe vorm van acupunctuur maar een nieuwe naam voor gewoon acupunctuur.

Meer informatie?

Neem contact op!

Heeft u vragen of opmerkingen vul dan onderstaand formulier in. We nemen dan spoedig contact met je op.

 

VERSTUUR